1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Биовиното и производството на пенливи вина се превръщат в един от приоритетите на винаро-лозарската програма

Биовиното и производството на пенливи вина се превръщат в един от приоритетите на винаро-лозарската програма

Снимка:

Тя ще действа у нас през периода 2014-2018 г.

Избите ще са първите, които ще започнат да получават пари от новия европейски бюджет. Брюксел вече одобри програмата за подпомагане на винари и лозари, която ще действа у нас през периода 2014-2018 г. Така Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор през следващите пет години ще започне да действа още от 1 януари догодина, пише "Стандарт".

Общата сума, предвидена за сектора е 133 млн. евро, а дейностите, които ще бъдат финансирани, са разделени в няколко мерки. Първите две са познати, защото действаха и до този момент - промоции на виното ни в чужбина и конверсия и преструктуриране на лозя. От 2014 г. обаче винарите ще могат да кандидатстват и по още две мерки - инвестиции в лозя и изби, и прибиране на реколта на зелено.

Биовиното и производството на пенливи вина, които у нас обикновено наричаме "шампанско", се превръщат в един от приоритетите на винаро-лозарската програма. Тя предвижда до края на 2018 г. биовиното, което се произвежда у нас, да е 2% от общото количество, което се предлага от избите. Другата основна цел, заложена в програмата, е увеличение на производството на вино с 10% на година. За целта са отделени 42,5 млн. евро, които да се влагат в закупуване на производствени мощности, в това число и на такива, които са необходими за създаване на пенливи вина.

Мярката е поискана от българските производители заради непрекъснатото увеличение на търсенето на този тип гроздови напитки в световен мащаб, коментираха експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното. По нея избите могат да разчитат на подпомагане от Европа, което да покрива до половината от признатите разходи. За разлика от останалите мерки в програмата, по тази за инвестиции не се предвиждат национално съфинансиране и авансови плащания.

ЕС финансира:

- Промоции в чужбина - 7,5 млн. евро;

- Преструктуриране и конверсия на винени лозя - 80,81 млн. евро;

- Събиране на реколта на зелено - 2,2 млн. евро;

- Инвестиции - 42,5 млн. евро;

- Общ бюджет на програмата - 133 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.