Тя ще действа у нас през периода 2014-2018 г.
Избите ще са първите, които ще започнат да получават пари от новия европейски бюджет. Брюксел вече одобри програмата за подпомагане на винари и лозари, която ще действа у нас през периода 2014-2018 г. Така Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор през следващите пет години ще започне да действа още от 1 януари догодина, пише "Стандарт".
Общата сума, предвидена за сектора е 133 млн. евро, а дейностите, които ще бъдат финансирани, са разделени в няколко мерки. Първите две са познати, защото действаха и до този момент - промоции на виното ни в чужбина и конверсия и преструктуриране на лозя. От 2014 г. обаче винарите ще могат да кандидатстват и по още две мерки - инвестиции в лозя и изби, и прибиране на реколта на зелено.
Биовиното и производството на пенливи вина, които у нас обикновено наричаме "шампанско", се превръщат в един от приоритетите на винаро-лозарската програма. Тя предвижда до края на 2018 г. биовиното, което се произвежда у нас, да е 2% от общото количество, което се предлага от избите. Другата основна цел, заложена в програмата, е увеличение на производството на вино с 10% на година. За целта са отделени 42,5 млн. евро, които да се влагат в закупуване на производствени мощности, в това число и на такива, които са необходими за създаване на пенливи вина.
Мярката е поискана от българските производители заради непрекъснатото увеличение на търсенето на този тип гроздови напитки в световен мащаб, коментираха експерти от Изпълнителната агенция по лозата и виното. По нея избите могат да разчитат на подпомагане от Европа, което да покрива до половината от признатите разходи. За разлика от останалите мерки в програмата, по тази за инвестиции не се предвиждат национално съфинансиране и авансови плащания.
ЕС финансира:
- Промоции в чужбина - 7,5 млн. евро;
- Преструктуриране и конверсия на винени лозя - 80,81 млн. евро;
- Събиране на реколта на зелено - 2,2 млн. евро;
- Инвестиции - 42,5 млн. евро;
- Общ бюджет на програмата - 133 млн. евро.