1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бирата спомага за повишаването на добрия холестерол

Бирата спомага за повишаването на добрия холестерол

Хората, които консумират умерено бира, са защитени и от бактерията HELICOBACTER PYLORI

Една чаша бира на ден повишава нивото на добрия холестерол, сочи проучване на американския журнал по кардиология. Това от своя страна прави умерената консумация на пиво особено важна за намаляване риска от исхемична болест на сърцето и други сърдечни заболявания. 

За намаляване нивата на лошия холестерол спомагат и съдържащите се в бирата разтворими фибри, които се извличат от клетъчните стени на ечемика. Две чаши бира осигуряват средно 10 % от препоръчителната дневна доза разтворими фибри, като някои видове пиво доставят на организма и до 30 %. Освен че поддържат редовната функция на фибрите носят и допълнителна полза, като . забавят храносмилането и усвояването на храната. 

Хората, които консумират умерено бира, са защитени и от бактерията HELICOBACTER PYLORI, която предизвиква голяма част от стомашните язви и се смята, че е фактор за развитието на рак на стомаха. Заедно с водата, бирата е другият естествен източник на силиций. Тя е и единственият хранителен продукт, в който има хмел. Според британски бюлетин по хранене силицият в пивото спомага за заздравяване на костите и намалява риска  от заболяване от Алцхаймер. Хмелът от своя страна играе ролята на защитен фактор срещу развитието на рак, намалява риска от диабет, повишава нивата на добрия холестерол и помага в борбата срещу затлъстяването. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.