1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Близо една трета от брутните ни доходи отиват за храна

Близо една трета от брутните ни доходи отиват за храна

Снимка:

Необходимите 2000 калории на човек дневно струват 3,9 евро у нас

Близо една трета от брутните ни доходи отиват за храна. Освен че сме страната с най-ниски приходи на домакинствата, у нас и разходите за прехрана са с най-голям дял от семейния бюджет. Необходимите 2000 калории на човек дневно струват 3,9 евро у нас, или близо 30% от средния брутен доход. Това е най-високият процент сред страните от Централна и Източна Европа, изчислява profit.bg.

За сравнение един жител на региона отделя средно 17,5% от дохода си за храна. По-малко от нас плащат в Румъния и Полша, където ежедневният разход за основни храни е съответно 3,7 и 3,67 евро. В същото време средният доход на румънците е с 35% по-висок от този у нас, докато в Полша доходът е над два пъти по-голям. Следователно месечният резход на румънците за посочената кошница от храни е 21% от дохода им, докато в Полша е 12,8%. Най-ниски в региона са разходите за храна в Словения - 11,8%.

България води и по още един показател - у нас се продава най-скъпото мляко в региона - чашата излиза 0,24 евро. За сравнение в Чехия и Естония чаша мляко е с 33% по-евтина - 0,16 евро. За сметка на това българинът купува най-евтин хляб, както и едно от най-евтините сирена. Относително скъпи са ябълките и картофите в страната ни при съпоставка на цените им с тези в останалите страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.