1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Богатата реколта от пшеница може да доведе до поевтиняване на повечето хранителни продукти

Богатата реколта от пшеница може да доведе до поевтиняване на повечето хранителни продукти

Снимка:

Това прогнозира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов

Богатата реколта от пшеница може да доведе до поевтиняване на повечето хранителни продукти. Това прогнозира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. В световен мащаб се очаква произведената пшеница да е с около 2 млн. тона повече от необходимото, което ще изправи производителите пред тежка ситуация. Възможно е да се наложи да продават стоката си и под себестойността, коментират зърнопроизводители.

Очакваните рекордно високи добиви вече са довели до поевтиняване на зърното и на борсата у нас с до 28% за последните шест месеца. В момента тон пшеница се изкупува на зелено за около 330 лв. Заради по-ниската цена на зърното може да се очаква и поевтиняване на фуражите, както и по веригата на производните на храни, каза Симов, цитиран от "Стандарт".

Ако прогнозата се сбъдне, това ще означава по-ниска цена на хляба, млякото, млечните и месните продукти, коментират анализатори. Основание за прогнозата дава и цената на царевицата, която продължава да върви надолу, като от началото на годината е паднала с 10% до около 360 лв. за тон. Олиото също вероятно ще продължи да върви надолу заради добрите изгледи за новата реколта от слънчоглед. Цената на маслодайната култура през 2013 г. пада, като в България и Унгария намалението достига 16%.

Според анализаторите от борсата обаче новината за поевтиняването не е толкова добра, колкото изглежда на пръв поглед. "Не трябва да се радваме на ниските цени, защото те говорят за свито потребление", твърди Васил Симов, цитиран от economic.bg.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.