1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Браншовият стандарт за минимални изисквания към лютеницата ще бъде готов през септември

Браншовият стандарт за минимални изисквания към лютеницата ще бъде готов през септември

Възможностите за добавки ще бъдат ограничени

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци е почти готов с предложенията си за състава на браншовия стандарт за минимални изисквания към лютеницата. Това каза председателят на съюза Константин Ламбрев, предаде  Агенция „Фокус”. Браншовият стандарт за минимални изисквания към лютеницата ще бъде готов през септември.

Стандартът трябва да зададе минималното ниво за качеството на продукта. Това означава, че производителите ще могат да предложат разнообразни лютеници по този стандарт на пазара. Стандартът ще определя какво може и не може да се влага в лютеницата. Например е ясно, че лютеницата се прави основно от домати и доматено пюре, пиперки и пиперково пюре, но със стандарта ще бъде определено сухото вещество, което трябва да се формира от продуктите.

Възможностите за добавки ще бъдат ограничени. Те ще бъдат доближени до предишния стандарт, в рамките на един-два процента. Според съюза минималните изисквания за лютеницата ще изключват оцветители, консерванти, сгъстители над определен процент, изкуствени аромати. Оттам нататък ще се даде творческа свобода на производителите да правят различни рецепти с различни вкусови качества, обясни Ламбрев.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.