1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Брашното се е продавало най-скъпо във Варна

Брашното се е продавало най-скъпо във Варна

В пет от областните центрове се отчита седмично поевтиняване


Средната цена на едро на брашното остава 0,84 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,05 лв./кг (Варна).Това показват данните от редовния седмичен анализ на ДКСБТ.
В пет от областните центрове се отчита седмично поевтиняване на продукта в рамките на 1,1 – 6,3%, най-чувствително в Стара Загора. Покачване на стойностите се регистрира в девет области, с между 1 и 6,7% (Велико Търново).През анализирания период средните цени на дребно на брашното за страната, както в големите търговски вериги , така и в другите търговски обекти са без промяна спрямо предходната седмица, съответно 1,00 и 1,06 лв./кг.
По области, цените на брашното в големите магазини  се движат в границите от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Единствено в област София се отчита ценово изменение спрямо предходната седмица - понижение с 1%.
 В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград), без седмични колебания по области.
Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези на дребно в магазините на търговските вериги . Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. кг. В областите Перник и Търговище брашното се предлага в малките магазини на малко по-ниски цени от тези в магазините на големите вериги, съответно с 0,02 лв./кг и 0,01 лв./кг.
През изминалата седмица средната цена на дребно за страната на брашното в хипермаркетите е с 0,16 лв./кг по-висока от средната цена на едро, а тази вмалките магазини – с 0,22 лв./кг. Най-голяма разлика между цените на едро и на дребно е регистриран отново във Враца - 0,37 лв./кг за големите и 0,48 лв./кг за малките. В областите Варна, София (а във Варна и в по-малките магазини), цените на дребно в големите супермаркети са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,08 лв./кг.

 

Етикети брашно, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.