1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Брашното в Северозападна България поскъпна

Брашното в Северозападна България поскъпна

Фермерите очакват по-скъпа пшеница

 Земеделците от Монтанско очакват по-висока цена на качествената пшеница от новата реколта, пише „Монтпрес“. Те не прогнозират рекорд, но са убедени, че тон хубаво жито ще е по-скъпо от миналогодишното.
    Проливните дъждове през април и май, които продължиха твърде дълго, допринесоха много за влошаване качеството на пшеницата. Брашното също поскъпна. В Монтанско увеличението за последната седмица за килограм е 12% или 10 стотинки. На едро то се продава за 93 ст., в хипермаркетите струва 99 ст., а в другите магазини - 1,10 лева.
    Според хлебопроизводителя Костадин Георгиев цената за тон е с 10 лева повече. Това обаче няма да окаже влияние на цената на хляба. Повишение при насъщния може да има, след като започне изкупуването на житото от тазгодишната реколта. Ако то е скъпо, ще доведе до увеличение при брашното. От друга страна поне в нашата област потреблението на хляб е свито. Консумацията е ограничена почти до минимум. Георгиев е на мнение, че хлябът евентуално би поскъпнал с не повече от 5 стотинки за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.