1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Британски учени представиха нов сорт броколи

Британски учени представиха нов сорт броколи

Високо хранителният зеленчук вече има издаден патент от европейските власти

Британски учени представиха нов сорт броколи, който е със супер хранителни качества. Той е специално отгледан, така че да съдържа два до три пъти повече от нормалното количество глюкорафанин, хранително вещество, за което се вярва, че предпазва от сърдечно-съдови заболявания, пише inews.bg.

"Зеленчуците вече се превръщат в аптечка", заяви Ричард Митън, който е ръководител на екипа от учени в Института за хранителни изследвания в Норич, Англия, разработил новото броколи. "Когато ядете това броколи, холестеролът в кръвния ви поток намалява", поясни той пред AP. Новото броколи е малко по-сладко на вкус, защото съдържа по-малко сяра.

Глюкорафанин работи чрез разграждане на мазнините в организма и предпазва от запушване на артериите. В значителни количества се среща само в броколито. Няма достатъчно данни обаче дали може да се стигне до предозиране с глюкорафанин. За да създадат зеленчука, продаван като "супер броколи", Митън и колегите му са кръстосали традиционно британско броколи с горчив сицилиански сорт и голяма доза глюкорафанин. След 14 години подсиленият хибрид вече е налице, без да е използвана генетичната модификация.

Високо хранителният зеленчук вече има издаден патент от европейските власти, като от миналата година се продава на места в САЩ, а сега предстои да стигне и до британските супермаркети. Суперзеленчукът е част от нарастващата тенденция сред производителите да инжектират допълнителни хранителни вещества в различни храни, като например обогатен с калций портокалов сок и зърнени храни с добавка на омега-3 мастни киселини.

Други експерти обаче твърдят, че консумирането на храни с допълнителни хранителни вещества вероятно ще има пренебрежимо малък ефект върху здравето, в сравнение с други възможности за избор на здравословен начин на живот, като отказ от тютюнопушенето и физически упражнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.