1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Брюксел обвинява Русия за африканската чума по свинете

Брюксел обвинява Русия за африканската чума по свинете

Нараснал е рискът епидемията да се прехвърли и върху домашните свине

Руските власти не са успели да ограничат африканската чума по свинете в западните си райони и така тя се е прехвърлила в Беларус и Литва. Това обяви комисарят по здравеопазване Тонио Борг в Брюксел, пише agrarheute.

Същевременно Русия остави в сила забраната за внос на свинско месо от Европейския съюз. „Москва не ни е предоставила никаква информация за предприети мерки, които да контролират разпространението на болестта на територията на Съюза“, обясни Борг. Той неколкократно се опитвал да се срещне с рускя си колега, но засега без резултат. Търговските ограничения, наложени от Русия, били безпрецедентни, оплака се Борг. При това чумата е локализирана само в една област на Литва.

Една четвърт от експорта на свинско месо на Европейския съюз е предназначена за Русия. Германия е една от най-големите износителки. В петък Федералното министерство на земеделието предупреди гражданите, пътуващи за Литва, в никакъв случай да не си носят от там месни продукти, защото вирусът можел да остане и в хранителни стоки.

Африканската чума се е разпространила през изминалите няколко години в Русия, Беларус и Украйна до границите на Европейския съюз. С доказването й при диви свине в Литва е нараснал рискът епидемията да се прехвърли и върху домашните свине. Затова властите предприемат предохранителни мерки, които да спрат разпростирането й.

Същевременно Русия обяви, че забраната за внос ще важи още поне два месеца. Вследствие на това пазарът в Общността е в състояние на криза, тъй като не може да реализира продукцията си.

автор: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.