1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Броят на продуктите в европейската програма „Благотворителност” е намален

Броят на продуктите в европейската програма „Благотворителност” е намален

Днес в ДФЗ бяха отворени офертите за обществена поръчка по Програмата

Намален е броят на продуктите в европейската програма „Благотворителност”. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов, предаде Агенция „Фокус”.

Тази година продуктите ще са с четири по-малко от миналата година. През 2012 г. те са били 15, сега са 11, уточни Порожанов. Днес в Държавен фонд „Земеделие” бяха отворени офертите за обществена поръчка по програма „Благотворителност”. Румен Порожанов посочи, че би трябвало разносът на продуктите да започне през юли и да завърши в края на октомври.

Почти всички продукти имат неустойка, единици са тези, за които няма. Разплащането за транспорта е предвидено на стойност от 525 000 лева и ще се извършва едновременно с разноса. Раздаването на продуктите ще извършва на три транша. Има неустойки за забавяне, свързано с доставките на продуктите от някои траншове. От миналата година неустойките за продуктите с по-голям размер все още не са изплатени, допълни Порожанов. Намалени са стойностите, предвидени за варивата. Те са в размер на около 1 млн. лева, а миналата година са били около 5 млн. лева.

Продуктите, които ще бъдат раздавани по програма „Благотворителност” са ориз, брашно, захар, олио, спагети, обикновени вафли, леща, зрял фасул, плодов конфитюр, картофено пюре на прах и пчелен мед. Те са съобразени с предпочитанията на получателите чрез анкетиране от Българския червен кръст (БЧК), който е благотворителната организация, осигуряваща логистиката на схемата и с който се работи много добре, има вече изградени дългогодишни отношения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.