1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Бургас се запасява с йод заради възможна радиация от Япония

Бургас се запасява с йод заради възможна радиация от Япония

Стотици граждани са получили обаждане или съобщение за евентуален облак от радиация, който ще премине над града на 13 март

Йод и мазилото „Йодасепт" са изчерпани в бургаските аптеки, стана ясно след репортерска проверка. Паниката за евентуален облак от радиация над страната взе превес над разума и така само за ден количествата от медикамента бяха напълно изкупени. Според аптекарите друга причина за недостига и е и малките количества, в които се зарежда, съобщава Dariknews.bg.

Стотици граждани са получили обаждане или съобщение за евентуален облак от радиация, който ще премине над града точно в 22 часа на 13 март. Подобни съвети на гражданите са давали лични лекари. Въпреки наличието на електронно информационни табла в Бургас, които отчитат радиационния гама фон и непрекъснато променящата се графика на електронната страница на Агенцията за ядрено регулиране, в която се дава информации, чрез непрекъснат мониторинг на гама-фона от 5 ведомства, ужасът от радиация заля града и хората започнаха самостоятелно да си провеждат йодна профилактика и дори да се разхождат с маски из града.

„Няма място за притеснение", заяви шефът на РИОКОЗ-Бургас д-р Георги Паздеров, след заседание по повод опасенията на гражданите за носещ се към България облак с концентрация на радиоактивен йод. Според д-р Васил Милтядов от инспекцията в града се всява излишна паника, тъй като опасенията са напълно неоснователни.

Tази сутрин беше съобщено за 2 нови взрива в японската АЕЦ „Фукушима-1”. Главният секретар на правителството Юкио Едано съобщи, че според агенцията за ядрена безопасност стоманеният корпус на реактора не е пострадал и е малка вероятността да има съществено изтичане на радиация. Разрушена е външната ограда на блока, повреден е таванът на постройката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.