1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Черешопроизводителите от Кюстендилско се подготвят за предстоящата кампания

Черешопроизводителите от Кюстендилско се подготвят за предстоящата кампания

В началото на юни се очакват първите по-сериозни добиви от череши

Черешопроизводителите от Кюстендилско се подготвят за предстоящата кампания. Надеждата тази година на фермерите е да получат добра изкупна цена на реколтата и да избегнат проблемите от миналата година, когато, заради липса на пазар не успяха да реализират печалби.

Черешите в Кюстендилско са отрупани с цветове, а това дава надежда на стопаните за добри добиви. Някои от фермерите с традиции в овощарството са превърнали част от площите в биоградини. Кирил Христов, който отглежда около 150 декара овошки заедно със семейството си смята, че това ще помогне за бизнеса му. Макар със свито сърце,  смело инвестира.

Семейството фермери не разчита на субсидии от държавата. Въпреки че като регистриран земеделец  Кирил получава и такива субсидии, преди всичко разчита на оборота, който изкарва от овошките, за да развива поминъка си. Вярва, че ако сдруженията на земеделците работят по-сплотено и резултатите ще бъдат по-добри. И прави сравнение със съседна Гърция.

В началото на юни в Кюстендилско се очакват първите по-сериозни добиви от череши. Въпросът сега е, как продукцията ще се реализира на пазара.
Равносметката ще бъде ясна след няколко месеца.

Автор: Снежана Любенова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.