1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Черният шоколад е по-полезен за здравето от белия

Черният шоколад е по-полезен за здравето от белия

Антиоксидантите в какаото помагат на организма да използва инсулина по-ефективно за контролиране на кръвната захар

Черният шоколад е по-полезен за здравето от белия, показва ново изследване. Учени от Държавния университет в Сан Диего сравняват здравословните ефекти от консумацията на два вида шоколад – бял и черен, съдържащ 70% какао. Какаото съдържа флавоноли, които са известни с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства.

В изследването участват 31 мъже и жени, които консумират около 50 г тъмен или бял шоколад всеки ден в продължение на 15 дни. Преди и след експеримента учените измерват нивото на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола на участниците.

Резултатите сочат, че в сравнение с белия шоколад, консумацията на натурален води до по-ниски нива на кръвна захар и намаляване на „вредния“ LDL  холестерол с 20%. С 20% се увеличава и „добрия“ HDL холестерол. 

Не се открива разлика в стойностите на кръвно налягане между консумиращите бял и тъмен шоколад. Според учените антиоксидантите в какаото помагат на организма да използва инсулина по-ефективно за контролиране на кръвната захар. Това, от своя страна, допринася за понижаване на нивата й по естествен път.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.