Чревните бактерии преработват шоколада и освобождават полезни полифенолни съединения
Стомашните бактерии превръщат черния шоколад в полезни противовъзпалителни съединения, които са полезни за сърцето, установиха учени.
Чревните бактерии, както и бифидобактериите преработват шоколада и освобождават полезни полифенолни съединения, съобщават изследователи от университета в Луизиана, САЩ. Добавянето на плодове към шоколада усилва ферментацията. Екипът на д-р Джон Финли първоначално прави тестовете като използва какао на прах, но е категоричен, че тъмният шоколад съдържа същите полифенолни или антиоксидантни съединения, отбелязва БГНЕС.
"Консумацията на много сладки и мазни храни може да доведе до затлъстяване и диабет от 2-ри тип, но хората трябва да правят разлика между млечния и черния шоколад. Съдържанието на какао в продукта е от най-голямо значение", обяснява д-р Финли.
Въпреки че шоколадът може да се използва като лекарство, учените съветват да не се консумира в големи количества. "Диета, богата на плодове и зеленчуци, в комбинация с активен начин на живот е най-добрият начин да запазите сърцето си здраво", твърдят учените.