1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Честите похапвания са по-вредни за здравето

Честите похапвания са по-вредни за здравето

Специалисти са открили, че калоричните хранителни режими увеличават холестеролните натрупвания в черния дроб

Честите похапвания са по-вредни за здравето, отколкото три големи основни хранения дневно, предупреждават специалисти, цитирани от "Дейли мейл“. Холандски учени открили, че леките закуски, които обикновено са с по-високо съдържание на мазнини и захар, влияят зле на талията и черния дроб. Това обаче не се отнасяло за големите основни порции храна.

Специалистите твърдят, че това е първото изследване, което анализира дали храненето по много пъти дневно е по-вредно за здравето, отколкото приема на големи порции ядене три пъти дневно. Те открили, че калоричните хранителни режими, при които се похапва по-често, увеличават холестеролните натрупвания в черния дроб и мазнините около талията, а увеличаването на порциите храна нямали такъв ефект върху организма.

"Нашето проучване дава първото доказателство, че по-честите похапвания допринасят за затлъстяването на черния дроб – независимо от увеличаването на телесното тегло“, казва авторът на проучването д-р Мирел Сърли – от академичния медицински център в Амстердам, Холандия.

"Данните показват, че ако заменим честите похапвания със само три основни порции храна дневно, можем да намалим риска от развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (НАСБ, nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD)“, продължава специалистът.

В проучването са участвали 36 мъже, които са били подложени на балансирана диета и високо калоричен хранителен режим в продължение на 6 седмици. Учените измервали мазнините в черния дроб, тези в областта на талията и инсулиновата зависимост преди и след диетата на участниците в изследването. Мъжете, които били поставени на диета с високо съдържание на калории, приемали три основни ястия дневно, но и допълнителни леки закуски с или между отделните хранения.

Резултатите показват, че режимът, при който хората приемали хранителни продукти по-често, е довел до увеличаване на телесното тегло, твърди изследването, публикувано в журнала "Хепатолоджи“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.