1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Д-р Любомир Кулински: Не може да се говори за нерегламентирано съдържание на конско месо в български продукти

Д-р Любомир Кулински: Не може да се говори за нерегламентирано съдържание на конско месо в български продукти

Снимка:

В събота БАБХ възбрани 86 кг лазаня болонезе, ДНК тестовете се правят в Германия

Докато не станат ясни резултатите от ДНК тестовете, които се правят в Германия, не може категорично да се говори за нерегламентираното съдържание на конско месо в български продукти. Това заяви пред Нова ТВ д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по повод възбранените 86 кг лазаня болонезе.

В събота (16 февруари 2013 г.) от хранителната агенция информираха в прессъобщение, че въпросното количество е открито в голяма търговска верига, като има съмнение за наличие на конско месо, вместо телешко, в състава на продукта. По нареждане на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов е извършена незабавна проверка. Това потвърди днес д-р Кулински, като добави, че количества от въпросната лазаня с конско месо са открити в няколко обекта в страната. Става дума за общо 86 фамилни опаковки от по 1 кг. Експертът подчерта, че търговската верига е оказала пълно съдействие за проверката.

Докато не пристигнат резултатите от ДНК анализа от Германия обаче не е правилно да се говори категорично за наличието на конско месо. Българските тестове се правят посредством скирнингов тест, с който се установява дали месото реагира на конски серум. Крайната дума обаче имат лабораторните тестове, които трябва да потвърдят наличието на месото. "Тоест, нашият тест е бърз и скринингов, но не е акредитиран така, че да може да служи пред съд и други организации", обясни Любомир Кулински.

По думите му конското месо не е опасно за консумация. Някои дори го предпочитат, тъй като е нискохолестеролно. Освен това е разрешено за консумация в цяла Европа, като има държави, които регистрират голямо потребление – като Франция и Италия например. У нас има няколко колбаса на родни производители, в които има конско месо в различни проценти – най-често от 10 до 30%. При тях всичко е описано на етикета.

Скандалът с конското месо започна в началото на тази година. Първоначално той беше с локация Великобритания. Разследване на британската Агенция за хранителни стандарти (Food Standards Agency) установи примеси на предлаганото в редица търговски вериги "говеждо" месо за хамбургери. В състава му бяха открити части свинско и конско месо, които на местния пазар са по-евтини.

Впоследствие стана ясно, че конско месо се предлага на пазара на 16 европейски държави. Първоначалните обвинения бяха отправени към Румъния, която има традиции в производството на "екзотичната" стока. Скоро обаче стана ясно, че месото е изнасяно от северната ни съседка със съвсем законна етикетировка, а някъде между Кипър, Франция, Холандия и Люксембург пратката се е "превръщала" в говеждо месо. Все още се очакват окончателните резултати от разследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.