1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Д-р Йордан Войнов: По случая с конското месо ще има съвет на министрите

Д-р Йордан Войнов: По случая с конското месо ще има съвет на министрите

Снимка:

Ще има сериозни санкции за тези, които заблуждават потребителите

По случая с конското месо ще има съвет на министрите, така че да се вземат строги мерки и да има сериозни санкции за тези, които заблуждават потребителите. Това каза д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от Агенция „Фокус”.

Европейската комисия трябва да предприеме действия, наистина контролът да бъде още по-строг спрямо храните, тъй като те са най-важният компонент за здравето на потребителите - посочи той.

„Системата на проследяване работи и ние веднага можем да установим къде какво е продадено, откъде е взето и реализирано. Системата за бързо оповестяване също работи. След като бяхме сигнализирани от Франция, че има такъв продукт и за България, ние веднага се организирахме”, посочи Войнов.

„След като получихме последната нотификация в петък следобяд от комисията, че за България има изпратени количества – 264 бройки за голяма търговска верига, ние веднага предприехме среднощна акция във всички магазини на „Карфур”, иззехме и възбранихме 86 опаковки от лазаня „Болонезе”, които са с разфасовки по един килограм. Ще бъдат изпратени две проби за анализ в немска лаборатория, за да установим дали наистина говеждото месо в лазанята е подменено с конско”, заяви д-р Йордан Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.