1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Данъчни измами и продажба на развалено месо в Румъния

Данъчни измами и продажба на развалено месо в Румъния

При мащабна полицейска операция са извършени проверки в над 100 складове в Букурещ и 18 окръга в страната

Румънските прокурори задържаха десет души по подозрения, че продавали в Румъния развалено месо и яйца, които внасяли от Западна Европа, съобщи "Асошиейтед прес".

Прокурорите заявиха днес, че месото било смесвано с други продукти в кланици и било продавано на черния пазар в Румъния. Службата за защита на потребителите иззе 229 тона месни продукти от Букурещ и други населени места.

При мащабна полицейска операция вчера, 12 март, бяха извършени проверки в над 100 складове в Букурещ и 18 окръга в страната и бяха отведени за разпит 80 души, заподозрени в данъчни измами, пране на пари и търговия с влияние, пише "Дневник".

Разбитата от полицията международна престъпна група внасяла месо и яйца от Холандия, Полша, Великобритания и Германия, без да плаща данъци, с което ощетила държавата с 15 милиона евро.

Владимир Манастиряну, началник на службата за ветеринарно-санитарен контрол, заяви, че месото не е било продавано в големите вериги супермаркети. Няма непосредствени данни за разболели се хора. В същото време говорителят на Румънската разузнавателна служба (РРС) Сорин Сава заяви, че случаят с "месната мафия" е бил задвижен от РРС в началото на 2013 г., предаде "Медиафакс".

"Става дума за трансгранична мрежа за организирана престъпност, специализирана в данъчни измами в голям размер, базирани на търговия с месо в рамките на Европейския съюз", заяви Сава, като добави, че въпросът засяга националната сигурност на Румъния.

"Тази акция на РРС се вписва в нашите усилия за борба с данъчните измами в Румъния, които засягат и държавния бюджет. Очевидно е, че става въпрос за националната сигурност", посочи той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.