1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Дания ще отмени данъка върху мазнините

Дания ще отмени данъка върху мазнините

Това ще доведе до поевтиняване на хранителните продукти, съдържащи масло и сметана

Датското правителство обяви, че ще отмени данъка върху мазнините, което ще доведе до поевтиняване на хранителните продукти, съдържащи масло и сметана, предадоха БТА и ДПА.

Коалиционното правителство на Хеле Торнинг-Шмит, което бе сформирано преди година, няма парламентарно мнозинство, но успя да си осигури подкрепата на парламента за отмяната на данъка върху мазнините и планираната такса върху захарта с помощта на лявата партия "Единна листа".

Данъкът върху мазнините, който влезе в сила през октомври 2011 г., бе въведен от предишното правителство като част от мерки за подобряване на общественото здраве. За наситени мазнини той беше 16 крони (2.72 долара) на килограм. "Трябва да признаем, че тези налози доведоха до увеличаване на административните разходи. Нямаме нужда от това при сегашната финансова ситуация", каза министърът на данъците Холгер Нилсен.

Правителството е направило списък на опасенията си по въпроса, включително по-високите цени за потребителите, допълни Нилсен.

Датската асоциация на медиците изрази съжаление за решението да се отмени данъка, призовавайки за "всеобхватен план" за борба със затлъстяването в страната, което води до усложнения като диабет. Водещи вериги супермаркети заявиха, че ще понижат цените на продуктите, съдържащи масло, сметана, шоколад, както и на сладките при отмяната на данъка през януари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.