1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Датски ресторант за трета поредна година оглави класацията на най-добрите заведения в света

Датски ресторант за трета поредна година оглави класацията на най-добрите заведения в света

Снимка:

Класацията The S. Pellegrino and Acqua Panna World's 50 Best Restaurants се провежда от британското списание "Ресторант"

Датският ресторант "Нома" за трета поредна година оглави класацията на най-добрите заведения в света, като изпревари конкуренти от Испания, Бразилия, Италия, САЩ, съобщи Ройтерс.

Класацията The S. Pellegrino and Acqua Panna World's 50 Best Restaurants се провежда от британското списание "Ресторант" и се определя според вота на над 800 главни готвачи, ресторантьори, журналисти, експерти по храната. Тъкмо те класираха главния готвач на "Нома" Рене Редзепи за най-добър в сферата си.

Самият Редзепи благодари за оказаното му за трети път отличие и обясни, че единствената му цел е била да създава вкусна храна, като използва местни продукти.

В първата десетка на престижната класация се наредиха по три ресторанта от Испания и САЩ, като испанските бяха класирани на втора и трета позиция.

Наградата на за най-добър готвач беше връчена на шеф Андони Луис Адуриз от "Мугариц" в Сан Себастиан, който беше поставен на трето място при заведенията. Испански готвач беше класиран и на осмо място в листата на професионалистите, пише "Дневник".

Редзепи сервира нов вид нордическа кухня като говеждо, пушен  мозък, морски таралежи и др. 34-годишният професионалист ръководи ресторанта още от създаването му през 2003 г. За сосовете и супите в ресторанта се използват бира, плодови сокове и плодови оцети, а в ястията се слагат подправки, зеленчуци и плодове според наличните за сезона.

Ресторантът се намира на приземния етаж в сграда от 18 век в Копенхаген.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.