1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Дефицитът при телешкото и свинското месо в страната ни е най-голям

Дефицитът при телешкото и свинското месо в страната ни е най-голям

Пилешкото месо в момента е достатъчно

В страната ни се наблюдава дефицит на прясно българско месо, защото няма достатъчно производство. Затова проблемите на животновъдството за нас са приоритет, тъй като българинът, ние и нашите деца, се нуждаем от прясно месо, а не от вносно. Това заяви Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който откри изложба „Безопасност на храните” на езерото „Ариана” в София. Има държави, в които е позволено използването на хормони на растежа в отглеждането на животни. В България обаче това е забранено и като цяло в Европейския съюз. Затова се прави всичко възможно при вноса на меса да има контрол, който да не позволява използването на подобни вещества. „Важно е да имаме надеждна система на контрол, която да не позволи внос от трети страни на месо, което по някакъв начин е било третирано с такива хормони”, поясни Найденов.

Дефицитът при телешкото и свинското е най-голям. Пилешкото месо в момента е достатъчно.
Въпреки забраната на определени медикаменти, водещи до по-бързия растеж при пилетата, има производители, които успяват понякога да заобиколят стандартите. Големите промишлени производители обаче спазват изискванията, информира Найденов.

В случай, че правителството одобри промени в закона за храните, българските производители ще имат право да продават директно на потребителите малки количества суровини и храни от животински произход . Промяната се предлага във връзка с европейски регламент, според който директното предоставяне на продукти на потребителите е начин за справяне с огромната разлика между ниските изкупни цени на земеделските продукти и високите потребителски цени на храната. След приемането на новия законов текст министърът на земеделието ще издаде наредба за изпълнението му. Наредбата ще регламентира специфичните изисквания за директни доставки на малки количества прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, отстрелян дивеч или месо от дивеч, пчелен мед и пчелни продукти, суровини и храни от животински произход, добити във фермата, както и месни продукти, произведени от домашни двукопитни животни и щрауси. Уреждането на директни доставки ще бъде в интерес на производителите и на потребителите, защото ще даде възможност за богат избор от хранителни продукти, традиционни за съответния регион, на цени, достъпни за същия регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.