1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Делът на българските храни в търговската ни мрежа е едва 20%

Делът на българските храни в търговската ни мрежа е едва 20%

МЗХ ще засили контрола върху вноса на чуждестранни храни по границата

Делът на българските храни в търговската ни мрежа е едва 20 процента. Затова Министерството на земеделието и храните чрез Агенцията по храните ще засили контрола върху вноса на чуждестранни храни по границата, с което да се гарантира качеството на храната, която българите слагат на трапезата си. Това каза земеделският министър Димитър Греков пред журналисти, цитиран от БТА.

Министър Греков уточни, че от началото на следващата година специално създадени за целта групи от експерти ще осъществяват постоянен контрол по границите върху качеството на храната. За целта група ведомства, сред които МЗХ, МФ, МВР и др., работят по необходимите нормативни промени.

Според Греков, тъй като европейските закони не позволяват митнически контрол върху движението на стоки, проверките са се съсредоточили именно върху качеството. Това според него вече е дало резултат и търсенето на българска продукция се е повишило.

Не на последно място ефект от работата на тези контролиращи групи министърът вижда и в повишаване на събираемостта на данъците. "Така ще се преборим не само с качеството, но и с финансовите измами, които се извършват по границите", обобщи земеделският министър.

Греков информира още, че е започнала работа по новия Закон за храните, който е на ниво съгласуване с браншовите организации.

На въпрос на какво се дължи ниският дял на български храни и на суровини за производството им министърът посочи липсата на достатъчно европейски инвестиции - за отглеждане на животните, за месото, млякото и т. н., докато в другите европейските държави това се дотира. С особена сила това, по думите му, се отнася до животновъдите, докато другите производства, като зърнопроизводителите, например, са на по-преден план по отношение на европейските субсидии.

Земеделският министър каза още, че подкрепя идеята на предшествениците си за стимулиране на директните продажби, но само при условие че бъдат изпълнени всички европейски изисквания за тях и продукцията на малките ферми да бъде с контролируемо качество. За целта още от следващата година ще се отворят мерки по Програмата за развитие на селските райони, чрез които фермерите да си купят необходимото оборудване за това, обеща министър Греков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.