Демонстрации на лесни рецепти и дегустации на традиционни храни на фермерския пазар в София

Мързелива баница и хляб с бира бяха част от специалитетите на фермерския пазар, който е по проект на Фондация Локал Фууд.

Всички посетители участваха в кулинарните демонстрации и опитаха вкусните храни, пригорвени с изцяло български продукти, директно от производителите им. Тази седмица посетителите наблюдаваха кулинарна демонстрация на здравословен хляб. Рецептата беше толкова лесна и бърза за изпълняване, че за по-малко от час всички гости на събитието имаха възможност да видят как се прави и след това да опитат от специалитета. Тайната на хляба е, че се прави с бира, а в него могат да се добавят всякакви ядки за аромат. Приготвя се без месене и втасване. Рецептата включва няколко прости съставки - 330 мл бира или шампанско, 450 грама брашно от лимец и малко сода за набухвател. След като всичко се смеси, се поставя в тавичка и е готово за изпичане. Младите фермери, които показаха рецептата, сами отглеждат лимеца и разказаха защо е толкова полезен за консумация. Той се използва и при сеитбообращение за очистване на земята, тъй като той не е засегнат от заплевяване. Не се третира с препарати, защото има собствени съпротивителни сили срещу вредители. Недостатък на лимеца е, че реколтата е лимитирана. От декар се добиват около 200 кг , а остатъчната плева от културата е много. Това е най-старата зърнена култура и има редица микроелементи, аминокиселини и фибри. През следващите седмици на фермерския пазар в събота ще видите как се оползотворяват хранителни отпадъци. Ще можете да опитате чипс от картофени обелки, супа от листата на цвекло и веган шоколад. Това са само част от рецептите, които ще бъдат изпълнени на открито пред всички посетители на фермерски пазар „Пендара“ всяка събота в столицата. 

 

 

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар