1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Деветият салон Slow Food в Торино показва храни, които променят света

Деветият салон Slow Food в Торино показва храни, които променят света

Карло Петрини: Светът има нужда да запази земи за земеделието

Карло Петрини, основател и президент на движението Slow Food (бавно хранене), което проповядва "хубавото, чисто и правилно" хранене, заявява в интервю за АФП, че сегашната финансова криза в света е шанс за онези, които искат да променят света без насилие.

Афишът на Деветия салон Slow Food, който се откри в Торино, показва Нютон и неговата ябълка. Петрини обяснява, че главната идея на салона се върти около "храните, които променят света". Те го променят, като пазят околната среда, вървят по посока на социалната справедливост и не унищожават плодородието на почвата. "Трябваше да покажем тази идея по начина, по който една храна може да промени света. Това е ябълката, която пада на главата на Нютон и тази ябълка промени света, защото даде на големия учен идеята за силата на гравитацията", казва той.

На въпроса дали финансовата криза влияе положително или отрицателно на движението Slow Food, Петрини отговаря положително, защото според него тя ще му даде силата за промяна, при условие, че и други екологични движения и асоциации, които се занимават с храни, намерят силите да променят парадигмата, да предложат нови идеи. Липсата на кризи е източник на големи вреди за света, по негово мнение, отбелязва БГНЕС.

Основателят на Slow Food смята, че едно от най-големите предизвикателства през следващите години ще бъде противостоенето на една световна политика, което изисква способност да се разбират разликите. Например, светът има нужда да запази земи за земеделието, за хранителната си независимост. "Тук, в Италия, казва Карло Петрини, имаме големи проблеми, защото земята бе бетонирана и имаме все по-малко пространство за земеделие. В Африка също, има една форма на неоколониализъм, която отнема земята на африканците. Както виждате, проблемът е същият, но решенията и причините са различни. Движението Slow Food трябва да покаже, че е способно да разбира различните решения и различните причини", казва в заключение неговият президент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.