1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ДФЗ: Доставчиците на хранителни продукти по програма „Благотворителност” са избрани

ДФЗ: Доставчиците на хранителни продукти по програма „Благотворителност” са избрани

Фонд „Земеделие” проведе открита процедура по ЗОП

За шеста поредна година ДФ „Земеделие” прилага европейската програма „Благотворителност”, която подпомага хора в неравностойно положение чрез безвъзмездно предоставяне на храни, произведени от продукти от интервенционните запаси на ЕС, или закупени от пазара на Съюза. Лицата, които могат да се възползват от помощта по програмата у нас – по списък, определен от Агенцията за социално подпомагане, ще получат хранителни продукти на обща стойност над 35 млн. лева.

Изборът на продуктите – като вид и количество – е направен от Българския червен кръст, благотворителната организация, която осигурява логистично схемата, на основание разпоредбите на Наредба № 18/22.10.2007г. за условията и реда за разпределяне на храни от интервенционни запаси в полза на най-нуждаещите се лица. Продуктите са подбрани чрез анкетиране на бенефициентите и са съобразени с техните предпочитания.

Фонд „Земеделие” – като администриращ програмата орган, проведе открита процедура по ЗОП за избор на доставчици на заявените хранителни продукти. Обявената обществена поръчка е за доставка на 11 вида хранителни продукти – леща, зрял фасул, ориз, брашно, захар, олио, спагети, обикновени вафли, плодов конфитюр, пчелен мед и картофено пюре на прах. В законоустановения срок бяха избрани изпълнители по всички обособени позиции, както следва:

ПРОДУКТ
Участник класиран на 1-во място
Предложена единична цена в лв. за килограм (без ДДС)
Борсови цени или цени на едро
 за юни 2013
ОРИЗ
"Еуриком Елас" АД
1,23
1,54
БРАШНО
"Захарен комбинат Пловдив" АД
0,69
0,83
ЗАХАР
"Аграна Трейдинг" ЕООД
1,55
1,58
ОЛИО
"Чех Йосиф Новосад" ООД
2,13
2,17
ФАСУЛ
"Суико" ЕООД
2,32
2,71
ЛЕЩА
"Стелит 1" ЕООД
1,47
1,79
ВАФЛИ
"Захарни изделия Варна" ЕООД
3,09
3,57
КОНФИТЮР
"Цима 99" ООД
2,34
2,40
МЕД
"Панда -ИП" ЕООД
4,78
5,00
СПАГЕТИ
"Паллирия България" ЕАД
0,99
1,98
К. ПЮРЕ
"Панда -ИП" ЕООД
4,69
5,40
Както се вижда от данните, в резултат на проведената процедура са постигнати по-ниски от средните борсови цени или цени на едро. Трябва да се има предвид, че продуктите подлежат на специфично пакетиране и обозначаване, съгласно изискванията на европейското законодателство, както и да бъдат транспортирани до складовете на БЧК в страната, което означава още разходи за доставчика.

В процедурата тази година бе отбелязан засилен интерес и участие на производители на хранителни продукти, в търга подадоха оферти 30 компании, някои от които за повече от една обособена позиция.

Договори с класираните участници за изпълнение на програмата ще бъдат сключени, след като изтече законоустановеният срок за обжалване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.