1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Диетичните храни за сваляне на килограми ще се продават само с рецепта

Диетичните храни за сваляне на килограми ще се продават само с рецепта

Това гласи нов регламент на Европейската комисия, който трябва да влезе в сила до две години

Диетичните храни, които хората консумират, за да свалят килограми, ще се продават само с рецепта, написана от лекар. Това гласи нов регламент на Европейската комисия, който трябва да влезе в сила до две години. Докладчик по темата е евродепутатката от ГЕРБ Илияна Иванова, която ще представи проектодокумента в Европарламента през април, когато се очаква той да бъде гласуван окончателно, пише "Монитор".

Новите разпоредби ще наложат контрол върху безразборните диети на момичетата. Целенасоченото им гладуване, за да станат красиви и слаби вече ще става по-трудно. Заместителите на пълноценната храна ще се продават само в аптеките, а не по щандовете в супермаркетите. С директивата ще се отмени възможността понятието „диетични храни“ да се използва безконтролно. Тези с много ниско съдържание на калории, които се явяват заместители на стандартните продукти, ще се предоставят единствено след преценка на специалисти и ще се приемат под медицинско наблюдение. Предвижда се също тяхното разпространение на пазара да бъде контролирано много по-добре, за да не се допуска наличието на стоки с подвеждащи етикети, които не отговарят на истината. Дали обаче вкарването им в аптеките ще е единствената мярка, все още не се знае.

Европейската комисия тепърва ще решава как точно да регулира този пазар, за да предпази подрастващите от проблеми с теглото. Съществува вероятност продажбата им да се извършва само срещу рецепта. Причината е, че прекаляването с тези храни крие рискове за здравословното състояние на подложилите се на диета.

Стриктно ще се изследват и храните за кърмачета и малки деца, които трябва да са с ниско съдържание на глутен. Еврокомисията ще направи проучване сред страните членки на ЕС, за да установи до каква степен изкуствените млека допринасят за растежа и здравето на децата. До приключване на проучването пък производителите ще трябва да предоставят доказателства за положителния ефект на продуктите им. Ако такива липсват, трябва да спрат да ги рекламират като полезни. По-стриктен контрол ще има и върху храните за спортисти – ще се изработят специфични правила относно състава и етикетирането на т.нар. добавки за фитнес маниаците. Много често тези храни също се пробутват като „диетични”, но крият не малко рискове за здравето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.