1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Дините и пъпешите безопасни за българския потребител, установиха проверки от инспектори към БАБХ

Дините и пъпешите безопасни за българския потребител, установиха проверки от инспектори към БАБХ

Резултатите не показват съдържание на нитрати и остатъчни количества от пестициди

Инспектори по „Контрол на храните” и инспектори по „Контрол на качество на пресни плодове и зеленчуци” към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 106 броя извънредни проверки, на местата за продажба на открито и търговия на едро и дребно на пресни плодове и зеленчуци /дини и пъпеши/ в региона на София, Пловдив и Стара Загора.

Обект на проверката са били освен откритите места за продажба на тези сезонни продукти и пазарите, зеленчуковите борси и търговските обекти предлагащи плодове и зеленчуци. 

Резултатите от лабораторното изпитване на взетите проби от дини и пъпеши не показват съдържание на нитрати и остатъчни количества от пестициди.

Инспекторите са проверили и хигиенните условия на обектите предлагащи на пазара нарязани сезонни плодове. Наложена е забрана за продажба на нарязани дини и пъпеши  на търговците, които не са осигурили необходимите условия за това.

Констатирано е, че повечето от проверените открити места за продажба на  плодове и зеленчуци нямат регистрация по смисъла на Закона за храните, в следствие на което  контролните органи към Българската агенция по безопасност на храните са издали  предписания за стартиране на процедури по регистрация.

По отношение на произхода и качеството на проверените продукти, контролните органи не са установили случаи, при които да не са представени необходимите документи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.