1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ДКСБТ: През ноември цените на млечните произведения остават сравнително стабилни

ДКСБТ: През ноември цените на млечните произведения остават сравнително стабилни

Снимка:

Кашкавалът, сиренето и маслото поскъпват в рамките на 0,4-1%

Индексът на тържищните цени остава стабилен през ноември. В края на месеца е на нива 1,353 пункта - с 5% под равнището си година по-рано, когато беше 1,424 пункта, по данни на ДКСБТ.

През ноември цените на млечните произведения остават сравнително стабилни, малко по-високи от нивата им през октомври - кашкавалът, сиренето и маслото поскъпват в рамките на 0,4-1%. Цените на месото и месните продукти падат в порядъка на 0,5-5%. Поскъпване с два процента има само при трайния салам.

Продължава поскъпването на фасула, като през ноември цената му се качва с 4%. Цените на захарта и брашното бележат незначителен спад в рамките на 1%. Средномесечните цени на ориза, олиото и яйцата остават без промяна спрямо предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи. Най-голям ръст на годишна база има при цената на кравето сирене (8,8 на сто), а поскъпването на кашкавала и маслото е с около 5-6%.

Цените на месото и месните произведения през ноември се задържат около нивата от година по-рано, а при свинското месо има поевтиняване на годишна база от 9 на сто. Значителен ръст спрямо ноември миналата година е регистриран при цената на зрелия фасул - 38 на сто. Основните хранителни стоки поевтиняват на годишна база. Цените на яйцата и олиото падат за година с 20-25%, на захарта и брашното са с около 12% по-ниски, а на ориза с 3%.

През ноември цените на почти всички плодове и зеленчуци остават на по-ниски нива спрямо октомври. Поскъпване има само при оранжерийните краставици - с 13,4 на сто. През ноември зелето поевтинява с около 22 на сто, доматите и морковите с 6-7%, а картофите с - с 1,4 на сто.

През миналия месец ябълките и бананите поевтиняват с 2%. На годишна база картофите поскъпват с 14,5 на сто, а оранжерийните краставици с 6 на сто. На годишна база се отчита поевтиняване на зелето с 10% и на морковите с 2,6%, а цените на оранжерийните домати са без промяна. Спрямо ноември 2012 година бананите и лимоните поевтиняват с 6-8 на сто, мандарините и ябълките с 2-3%. Малко по-високи цени през ноември тази година са регистрирани при портокалите - 2 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.