1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Днес официално ще бъде представена българската хранителна банка

Днес официално ще бъде представена българската хранителна банка

За създаването й бе организирана специална правителствена работна група

Днес, 10 април, официално ще бъде представена българската хранителна банка, информира БНТ. За създаването й бе организирана специална правителствена работна група. В нея участват експерти от Министерство на земеделието и храните, Министерството на финансите, БАБХ, Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Хранителната банка е механизъм за осигуряване на храна за социално слаби и за намаляване на разхищенията. Целта е оползотворяването на годни за използване продукти, които не се употребяват. Банката ще има голяма роля при кризи и бедствия. Сега социално слабите се подпомагат с храни по линия на програма „Благотворителност" на ЕС, която се очаква да приключи до 2014 г.

Всяка година в България се унищожават около 400 хил. тона храни, а същевременно 360 хил. българи са на ръба на оцеляването.

Създаването на хранителни банки беше препятствано досега от факта, че когато фирмите унищожават храните, те не плащат ДДС за тях. Това обаче е точно обратното, когато храните отиват в банка. Министърът на финансите отказа да подкрепи освобождаването от ДДС на фирмите, които предоставят храни на банката, защото това можело да се използва за източване на данъка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.