1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. До 10 януари 2012 година ще продължат масираните проверки на БАБХ

До 10 януари 2012 година ще продължат масираните проверки на БАБХ

Снимка:

В заведенията за обществено хранене не се спазват хигиенните норми

До 10 януари 2012 година ще продължат масираните проверки в страната. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов пред БНР. Той увери, че целият наличен състав е изкарана на терен. Проверките ще са най-вече в търговската мрежа, заведенията за обществено хранене и по зимните курорти, където се очаква да има много чужденци. По думите на Войнов, сравнено с миналата година установените до момента нарушения са по-малко.

В заведенията за обществено хранене не се спазват хигиенните норми, използват се продукти с изтекъл срок на годност, без документи. Също така има активно присъствие на търговци по пазари, като навън се предлагат домашно приготвени храни, които са без необходимите изследвания, посочи директорът на Агенцията по храните. Той посъветва потребителите да пазаруват само от регламентирани места и задължително да гледат етикетите. Войнов увери, че и по празниците ще работят дежурни екипи, като всеки подаден сигнал ще бъде проверяван.

Предлагането на храни с изтекъл срок на годност носи лесна и бърза печалба. Затова от Агенцията по храните са предложили промяна в Наказателния кодекс – това деяние да се криминализира и да се налагат строги санкции. Да предлагаш храна с неизяснен произход или изтекъл срок на годност е равносилно на това да предлагаш дрога, категоричен е Йордан Войнов.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.