1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. До края на месеца ще има обобщени данни от проверките на БАБХ за водата в пилешкото месо

До края на месеца ще има обобщени данни от проверките на БАБХ за водата в пилешкото месо

За нарушение на разпоредбите на наредбата първата глоба е от 3000 до 10 000 лева

Начало на проверки в магазинната мрежа за спазване на ограничението за наличие на вода в пилешките продукти даде преди дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като изтече гратисният период за влизане в сила на наредбата, според която в пилешкото месо трябва да има влага не повече от 4,3%.

Началникът на отдел "Контрол на храните" в БАБХ д-р Райна Иванова заяви, че от агенцията искат да бъде записано на етикета страната на произход на разфасовките и продуктите от птиче месо.

"При тези храни, които пристигат от трети страни и извън общностните страни трябва да бъде записан процентът на сложената вода", обясни д-р Иванова, цитирана от БНР.

"Проверките за спазване на изискванията на наредбата са тематични. Не мога да дам никакви данни, защото те започнаха от 22-ри януари. Първите междинни резултати ще бъдат изпратени при нас до края на работния ден в петък, така че още другата седмица ще имаме обобщени първите данни. Наредбата предвижда санкция. Актовете не са малки. За нарушение на разпоредбите на тази наредба първата глоба е от 3000 до 10 000 лева, при повторно нарушение глобата отива до 25 000 лева, при трето нарушение се отнема правото на дейност на обекта", допълни д-р Райна Иванова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.