1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Добруджанци са първенци по консумацията на месо

Добруджанци са първенци по консумацията на месо

Известно понижение се наблюдава при потреблението на прясно и кисело мляко

Добруджанци консумират повече хляб и тестени изделия, показват изчисленията на Териториалното статистическо бюро. През 2011 г. жител на Добричка област е хапвал с 12,5 кг повече спрямо предишната 2010-а. Средно на човек се падат по 116 кг тестени изделия за 12 месеца. Областта е на 10-о място в страната, където общото потребление е 106 кг на човек. Най-много хляб ядат във Видин и Силистра, а най-малко - в Габрово, съобщи Дарик радио.

Продължава тенденцията за повишаване на интереса към месо, риба и рибни продукти, плодове и зеленчуци, отчитат още от статистиката. Добруджанци са първенци по консумацията на месо - 42,8 кг на човек годишно, при средно за страната - 32 кг. Предпочитанията на местните хора са към пилешкото - 18 кг. Годишно на трапезата им присъстват 46 кг плодове и 83 кг зеленчуци, като за страната те са съответно 47 и 71 кг.

Известно понижение се наблюдава при консумацията на прясно и кисело мляко, но потреблението на сирене се увеличава и отрежда на областта челната позиция в страната - със 17 кг годишно. В менюто по-често присъстват яйца и колбаси, намалени са захарта, захарните изделия, както и домашно приготвените компоти и конфитюри.

През последните 10 години добруджанци изпиват с 1,9 л повече алкохолни напитки, като през 2011 г. на човек се падат по 22,8 л. Най-много алкохол в областта е консумиран през 2005 г. - почти два пъти повече от този през 2011-а. Традиционно се предпочита бирата пред виното, ракията и другите спиртни питиета. Областта е на предпоследно място в страната по изпушени цигари на човек през м.г. - 293 броя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.