1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Доставка на семена от сминдух от Египет е най-вероятният източник на епидемията с Ешерихия коли

Доставка на семена от сминдух от Египет е най-вероятният източник на епидемията с Ешерихия коли

Това съобщиха европейски изследователи

Единична доставка на семена от сминдух от Египет е най-вероятният източник на епидемията с Ешерихия коли в Германия, отнела живота на 49 души и на по-ограничената епидемия във Франция, съобщиха европейски изследователи.

Европейската агенция за безопасност на храните призова Европейската комисия (ЕК) да положи всички усилия да предотврати достъпа на потребителите до подозрителните семена и да ги посъветва да не ядат зеле и покълнали семена, освен ако не са напълно сварени.

Над 4000 души в Европа и Северна Америка бяха заразени при две епидемии с бактерията Е. коли - едната в Северна Германия, а другата около френския град Бордо, припомня БГНЕС. Почти всички, които се разболяха при първата епидемия, живеят в Германия или в последно време са пътували там.

"Анализът на информацията от епидемията във Франция и в Германия доведе до заключенията, че семена от сминдух, използвани за производството на зеле, които били внесени от Египет от един германски вносител, е най-вероятната връзка", съобщи Европейската агенция за безопасност на храните в комюнике.

Тя обаче допълни, че "още доставки на сминдух, внесени от Египет между 2009 и 2011 година, може да имат връзка със заразата" и препоръча всички страни, които може да са получили семена от въпросните доставки, да ангажират изследователи, които да направят анализи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.