1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Доц. Веселка Дулева: За първи път ще се регулира храната в детските градини

Доц. Веселка Дулева: За първи път ще се регулира храната в детските градини

Регионалните здравни инспекции в страната ще следят за прилагането на наредбата

Това е първата наредба, която регулира предлаганата храна в детските заведения за деца от три до седем години. През последните години направихме проучвания, които за съжаление показват неблагоприятни тенденции – наднормено тегло. Това каза доц. Веселка Дулева, ръководител сектор „Хранене и обществено здраве” в Национален център по опазване на общественото здраве и анализи, в интервю за Нова телевизия, във връзка с изработената Наредба за здравословно хранене на децата от три до седем години на Министерство на здравеопазването. По думите на Дулева наредбата дава една основа за хранене въз основа на техните физиологични потребности.

Във връзка с все повече деца с проблеми с килограмите, доц. Дулева обясни, че има проблем в това отношение, защото се наблюдава ръст на процента на деца с наднормено тегло. Към 2004 година - 13% - 15%, а децата в първи клас за 2008 година са с 30% наднормено тегло, поясни още Дулева.

На въпрос откъде детските градини ще могат да намерят качествени продукти за менюто на децата доц. Дулева каза, че детските заведения не купуват стоките си за хранене, това е в приоритетите на общините. „При един добър разчет, напълно би могло да се осъществи прилагането на наредбата”, добави Дулева. „Крайна цел е по-доброто здраве на нашите деца”, поясни тя.

Регионалните здравни инспекции в страната ще следят за прилагането на наредбата. Санкциите са предвидени в Закона за здравето и в Закона за храните, те са различни според степента на нарушение. При повторна инспекция и нарушение се повишава и санкциите, каза още доц. Дулева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.