1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Едва 10% от телешкото месо в магазините у нас е родно производство

Едва 10% от телешкото месо в магазините у нас е родно производство

Снимка:

Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев

Едва 10 на сто от телешкото месо в магазините у нас е родно производство. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Българското свинско месо пък има дял от 15 процента в търговските ни обекти. По думите му производителите са имали амбицията да го повишат до 20 на сто, пише „Новинар”.

Стойчев каза още, че в момента 95 процента от плодовете и зеленчуците по пазарите ни са вносни. Той обясни, че причината е, че производителите нямат възможност да съхраняват продукцията си в специални камери, за да я пласират през зимата.

Зеленчуците в страната ни са предимно от Турция, Македония и Гърция. Телешкото пък се внася дълбоко замразено както от страни от Европейския съюз, така и от Нова Зеландия, Аржентина и Бразилия, уточниха вносители. И въпреки че не всичко, което ядем, е родно производство, цените на храните остават стабилни за момента. Според анализите продължава поевтиняването на захарта и брашното, млякото и месото са поскъпнали леко.

Някои видове хляб са поевтинели с около 2,7 на сто за продажбите на дребно. На борсите пък пшеницата поевтинява с 2 процента на седмица, а брашното с 1 на сто. Едуард Стойчев коментира, че от началото на годината до момента се наблюдава равновесие в стойностите на храните. По думите му не се очаква драстично поевтиняване на хляба, тъй като българинът яде все по-малко насъщен, а фирмите за производство на хляб са много на брой.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.