1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК настоя държавите членки да запазят хранителните помощи

ЕК настоя държавите членки да запазят хранителните помощи

През последните месеци европейските правителства не могат да се разберат за програмата в помощ на най-бедните в ЕС

Европейската комисия настоя държавите членки да запазят схемата за разпределяне на храна за най-нуждаещите се европейски граждани, предаде агенция "Франс прес", цитирана от "Дневник". Причината е, че през последните месеци европейските правителства не могат да се разберат за програмата в помощ на най-бедните в Европейския съюз.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор заяви, че по-късно днес ще представи нови предложния на срещате на социалните министри. Целта е да се избегне съкращаването на помощите с 80%.

Брюксел смята да преодолее задънената улица, като постави разпределянето на помощите под отговорността не само на Общата селскостопанска политика (ОСП), но и на политиката по сближаване. Така Еврокомисията ще се опита да заобиколи съдебно решение, според което хранителни помощи по програмата трябва да бъдат съкратени до излишните запаси от земеделски продукти, ако има такива.

Искането за намаляване на субсидиите беше подадено от Германия, подкрепена от Швеция. Според двете държави членки програмата не е в съответствие с ОСП. Франция обаче остро критикува този ход и обявените от Брюксел съкращения от 500 млн. евро на 113 млн. евро, с което блокира вземането на решение по време на съвета по селско стопанство миналия месец.

"Схемата за хранителни помощи за най-нуждаещите се в ЕС трябва да продължи да гарантира целите на ОСП. В същото време тя трябва да помогне за засилването на социалното сближаване на съюза", подчерта Андор преди Съвета по социални въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.