1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК одобри 222 здравни препоръки за хранителните подукти

ЕК одобри 222 здравни препоръки за хранителните подукти

Те почиват на подробна научна оценка и отразяват ползите за здравето

Европейската комисия (ЕК) одобри 222 здравни препоръки, които производителите на храни могат да поставят на своите продукти. Става въпрос за твърдения, съдържащи се в рекламите, според които калцият в шоколада помага на децата да растат или че дъвките неутрализират киселината и така предпазват от кариес, пише inews.bg.

От ЕК обясняват, че при пазаруване потребителите са изправени пред голям избор и по тази причина търсят допълнителна информация за това какво да купят. Често източник на тези данни са т.нар. "здравни претенции" на продуктите.

Хората трябва да разчитат, че тази информация няма да бъде подвеждаща, преувеличена или неотговаряща на истината, коментира комисарят по въпросите на здравето Джон Дали. По тази причина и одобрените здравни претенции почиват на подробна научна оценка и отразяват ползите за здравето. Препоръките са издадени от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).

Сред тези, които обаче са отхвърлени са твърденията, че шоколадът помага на децата да растат, а черният чай ни прави по-фокусирани. Отхвърлено е и твърдението, че плодовите сокове с калций намаляват риска за разрушаване на зъбите.

Дъвката без захар обаче наистина неутрализира киселината и предпазва от кариеси, показват изследванията и по тази причина от ЕК одобриха това искане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.