1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК отменя забраните заради дерматита

ЕК отменя забраните заради дерматита

Свободно може да се търгува мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни

След провелата се в София на 8 и 9 септември Конференция по въпросите на болестта „Заразен нодуларен дерматит“ (ЗНД), Европейската комисия отменя наложените на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко, съобщават от БАБХ. Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения може да се търгува мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни. Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали риска от евентуално предаване на вируса на болестта.

Припомняме, че до момента в изпълнение на Решение на ЕК относно някои защитни мерки срещу болестта заразен нодуларен дерматит в България, бяха наложени някои ограничения за търговия и транспорт на едри преживни животни и продукти от тях. Беше наложена забрана за движение към други държави членки и трети страни на живи животни, ваксинирани срещу ЗНД, забрана за движение към други държави членки на говеда на възраст под 6 месеца, които не са ваксинирани срещу ЗНД, а са родени от ваксинирани майки. Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо. Допускаше се търговия с месни продукти, произведени от прясно месо, при условие че са били подложени на високо термична преработка и са придружени от официален здравен сертификат. Млякото и млечните продукти също трябваше да се подлагат на пастьоризация.

Вижте повече в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.