1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК ще отпусне допълнителни 24 милиона евро на застрашените от глада в Африканския рог

ЕК ще отпусне допълнителни 24 милиона евро на застрашените от глада в Африканския рог

Решението бе взето три месеца след като ООН обяви глад в части от Сомалия

Европейската комисия ще отпусне допълнителни 24 милиона евро на застрашените от глада и последиците от сушата в Африканския рог, предаде пресслужбата на институцията.

Решението бе взето три месеца след като ООН обяви глад в части от Сомалия. Средствата ще се използват за храна, вода и лечение на недохранени деца, както и за подобряване на защитата на бежанци и хуманитарни работници в лагера Дадааб в Кения.

Очаква се населението на Дадааб, който е най-големият бежански лагер, да достигне половин милион души през следващите месеци. Повече от 13 милиона души в момента са заплашени от последиците от сушата.

Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, използва случая, за да призове за повече солидарност и щедрост към уязвимите групи от населението.

Милиони хора в Африканския рог имат нужда от ежедневна помощ, за да преживяват, отбеляза тя. Георгиева подчерта, че децата са поставени в най-голям риск и са изключително уязвими заради разпространението на болести като холера и малария. Най-критично е положението във вътрешността на Сомалия, където предоставяме животоспасяваща помощ на повече от 1.7 милиона хора, често в извънредно трудни условия, коментира тя.

Георгиева изрази безпокойство заради изключително несигурната обстановка, в която работят хуманитарните работници. Тя настоя за допълнително финансиране както за жертвите на глада, така и за хората, които се опитват да спасят живота им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.