1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕК ще предложи нов вариант за компенсиране на зеленчукопроизводителите

ЕК ще предложи нов вариант за компенсиране на зеленчукопроизводителите

Снимка:

Все още няма яснота откъде идва заразата, причинена от ешерихия коли

Единодушно всички земеделски министри от ЕС са били против предложението на Европейската комисия да бъдат предоставени 150 млн. евро за компенсиране на нереализираната продукция заради ешерихия коли. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в извънреден съвет на министрите по земеделие от ЕС в Люксембург, посветен на кризата с опасната бактерия, предаде Агенция "Фокус".

"Не се съгласихме на предложението на ЕК. Затова комисията ще изпрати ново предложение "със съществено подобрение на предложението", каза министър Найденов.

Той уточни, че днес, 8 юни, комисарят по земеделие Дачиан Чиолош е обещал да изпрати до страните членки ново, подобрено предложение за компенсиране. Държавите ще върнат отговори, след което до три дни ще бъде гласувано решение от Комитета по управление на ЕК, за да се скъси процедурата.

Комисията е предложила 150 млн. евро за компенсации, които да покрият само 30 на сто от цената на продукцията за месец юни в рамките на последните четири години (референтен период месец юни през 2007, 2008, 2009 и 2010 г.). По този повод министър Найденов е настоял тази цената да е средната за ЕС, а не за отделните държави членки. Това е по-изгодно за страната ни, тъй като традиционно зеленчуците у нас са по-евтини.

Според министър Найденов, ако бъде прието да се компенсират 50% от средната европейска цена на краставиците за същия референтен период, има шансове производителите у нас да бъдат обезщетени на 100 процента.

България е настояла да получи компенсации в размер на 5 млн. евро и те да не се отнасят само за обединените земеделци, членове на браншови организации.

Съветът по земеделие е бил изключително тежък. Все още няма яснота откъде идва заразата, каза министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.