1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Елисейският дворец предлага част от съдържанието на прочутата си изба на търг

Елисейският дворец предлага част от съдържанието на прочутата си изба на търг

С парите колекцията ще се попълни с по-непретенциозни вина, а остатък ще отиде в държавната хазна

За първи път Елисейският дворец предлага част от съдържанието на прочутата си изба на търг. С парите колекцията ще се попълни с по-непретенциозни вина, а остатък ще отиде в държавната хазна.

Колекцията от вина на Елисейския дворец не е просто престижна - тя е витрина на ценния национален продукт, а и помощно средство в дипломацията. Сега 1200 бутилки - една десета от това, с което Президентството се представя пред държавни глави и монарси - ще мине под чукчето. Подбрани са вина, които като количество са почти изчерпани и вече не стигат за цял прием.

Има обаче и бутилки за по 15 евро, а със сигурност не малко хора ще си вземат по нещо от разпродажбата и като сувенир. А занапред нормалният президент, както сам се нарече Оланд, и гостите му ще пият по-скромни напитки.

"Всяка година Елисейският дворец частично обновява избата си и за това си има бюджет. С търга той ще може да рефинансира операцията с 250 хиляди евро, това е най-ниската очаквана сума. Ако преминем тази оценка, останалите пари ще отидат в националния бюджет, каза Гислен Капанджи, участник в търга.

Идеята на Оланд за търга не е нова - миналата година кметството в Дижон продаде 3500 бутилки бургудско от избата си, за да осигурит повече средства за социални услуги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.