1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ENEL си партнира със Световната продоволствена програма на ООН

ENEL си партнира със Световната продоволствена програма на ООН

Очаква се обща инвестиция от до 8 милиона евро в „зелени кухни”

Фулвио Конти, главен изпълнителен директор и управляващ директор на Enel, и Жозет Шийран, изпълнителен директор на Световната продоволствена програма (СПП) - агенцията на ООН, занимаваща се с продоволствена помощ, както и с логистиката при хуманитарни кризи, подписаха в Рим рамково споразумение за сътрудничество в борбата срещу световния глад и климатичните промени.

Подписаното рамково споразумение ще бъде разделено на три конкретни споразумения, включващи две компании и организацията с нестопанска цел на групата Enel. Всички те ще предоставят на СПП своя съответен експертен опит. След финализирането им, споразуменията ще предвиждат инвестиции за около 5-8 милиона евро.

1) Enel Trade (компания от Групата Enel, с основна дейност търговия с електроенергия и газ) ще подкрепи производството и разпространението на високоефективни кухненски печки в най-слабо развитите държави. Тези „зелени кухни” намаляват значително употребата на биомаса, която е главната причина за обезлесяването и поставя в риск от насилие жените, събиращи дърва. Подробностите по инициативата са в процес на определяне. Enel Trade също ще предостави знанията си в областта на Механизмите за чисто развитие, на инструментите за защита на околната среда по Протокола от Киото. EnelTrade и СПП ще осъществят предпроектното проучване и ще развият необходимия бизнес-модел за генериране на кредити за намаляване на емисиите CO2.

2) Enel Green Power оценява инсталирането на фотоволтаични системи в логистичните офиси на СПП с цел подпомагане намаляването на парниковите емисии. Офисите, взети предвид в това предпроектно проучване, са тези в Бриндизи (единия на военното летище Пиероци и другия в Сан Вито дей Нормани), в Панама Сити (Панама), в Дубай (ОАЕ) и в Акра (Гана).

3) Enel Cuore, организацията с нестопанска цел на групата Enel, ще подбере една или няколко хуманитарни инициативи, популяризирани от СПП, които в съответствие с мисията й ще се съсредоточат върху инвестиции в инфраструктурни и структурни активи или оборудване в страните, където групата Enel работи. Първите страни, които ще бъдат взети под внимание, са Перу, Колумбия и Гватемала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.