1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕП прие ново законодателство относно етикетите на хранителните продукти

ЕП прие ново законодателство относно етикетите на хранителните продукти

Потребителите в ЕС ще бъдат по-добре информирани и ще могат да правят по-здравословен избор на храни

Потребителите в ЕС ще бъдат по-добре информирани и ще могат да правят по-здравословен избор на храни, след като парламентът прие на 6 юли ново законодателство относно етикетите на хранителните продукти, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

В бъдеще енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол, трябва да бъдат ясно обозначени на опаковките на хранителните стоки, за да могат потребителите лесно да намират необходимата им информация.

Съгласно новите правила, енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол трябва да бъдат обявени заедно на опаковката, в четлива форма, в таблица с подравнени цифри, в едно и също зрително поле (т.е. или само на лицевата страна на опаковката, или само на задната).

Стойностите трябва да бъдат дадени за 100 g или 100 ml. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции. В момента всички съставки - включително алергенните вещества - трябва да бъдат отбелязани на опаковките на предварително опакованите храни. Така за в бъдеще потребителите ще могат по-лесно да откриват информацията дали даденият продукт съдържа алергени, тъй като те ще трябва да изредени в списъка на съставките.

Съгласно новото законодателство, информация за алергените трябва да бъде давана също и за храни, които се продават в ресторанти или столове. Относно тази разпоредба, държавите членки могат да вземат решение как точно тази информация да бъде предоставена на потребителите.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.