1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС иска от Германия изясняване на диоксиновия скандал

ЕС иска от Германия изясняване на диоксиновия скандал

Затворени са повече от 1000 ферми в много провинции

В скандала със съдържащите диоксин храни Европейската комисия поиска от Германия изясняване, предава АФП. Комисия таиска да научи „мащаба на заразяването" и затова се е обърнала към гермнаските служби, каза говорител на еврокомисаря по здравеопазването и защита на потребителите Джон Дали във вторник в Брюксел.

Междувременно федералното правителство проверява възможността за по-строги правила за производители, а в провинция Северен Рейн-Вестфалия във вторник вечерта за всеки случай са затворени още 139 предприятия. Припомняме, че причина за скандала беше използването на масла в производството на фураж, които стават само за технически цели.

Кои хранителни продукти освен яйцата биха могли са бъдат отровени, ще стане ясно едва през следващите дни. Затворени са повече от 1000 ферми в много провинции. Те могат да продават стоката си едва след като са доказали безопасността й чрез лабораторни тестове на свои разноски.

Първите резултати от тестове в Долна Саксония показват, че в 15 от 18 проверени ферми, които произвеждат яйца, количеството на диоксин в яйцата е в рамките на позволеното, съобщи министерството на земеделието. Всичките лабораторни тестове могат да отнемат седмици, заяви говорител на министерството в Хановер.

Политици увериха, че няма опасност за здравето на потребителите. Федералният институт за оценяване на риска също даде отбой. „От информацията, която имаме, може да се каже, че няма заплаха за потребителите при консумация на яйца", заяви ръководителят за фураж във федералната служба Хелмут Шафт.

Потребителските централи настояха от своя страна за повече информация и по-добри контроли. „Службите трябва да информират активно обществото кои производители, търговци и коя стока е засегната", изиска председателят Герд Билен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.