1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС ще преразпредели 12 милионa евро за борба с неочаквани епидемични заплахи

ЕС ще преразпредели 12 милионa евро за борба с неочаквани епидемични заплахи

От предвидените средства над 2 млн. евро ще бъдат отделени за проучване на новата разновидност на бактерията Ешерихия коли

Европейската комисия ще преразпредели 12 милионa евро от рамковата програма за изследвания на Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията, цитирана от dnevnik.bg. Средствата ще бъдат използвани за засилване възможностите на Европа да се справя с патогени като смъртоносната разновидност на бактерията ешерихия коли (E.coli), която зарази близо 4000 души в ЕС и отне живота на 46 души.

Средствата са предвидени за нов междуграничен консорциум, наречен ANTIGONE, който ще изследва редица опасни организми, заплашващи човешкото здраве. Когато има повече информация за тези патогени, учените могат по-лесно да открият начини за справяне с тях, обясни Еврокомисията.

За момента се предвижда организацията да включва 14 партньора от седем държави членки. Проектът ще се грижи за изготвянето на специфични експертизи за широк спектър от вируси и бактерии. Една от основните му роли ще бъде да обединява различните източници на информация и по този начин ще помага за определянето и изследването на причинители на епидемии, както и за борбата срещу тях.

От предвидените 12 млн. евро ще бъдат отделени над 2 млн. евро специално за проучване на новата разновидност на E.coli.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.