1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Етикетите на вносните продукти да бъдат на български език

Етикетите на вносните продукти да бъдат на български език

Това е идея, над която вече работят експертите в Министерството на икономиката

Стоките, които се продават по магазините у нас, но са произведени в чужбина, да бъдат в опаковки на български език. Това е идея, над която вече работят експертите в Министерството на икономиката. Целта е етикетите на вносните продукти да бъдат на български и текстът да бъде напечатан още от производителя, пише "Стандарт".

В момента масова практика е да се лепи допълнителен стикер върху опаковката, в който са изписани основните данни на нашия език. Често обаче в тях не е преведена цялата информация. В едни липсват данни за производителя, в други - за енергийните стойности на храните, в трети - за пълния състав на продукта и т.н. Купувачът пък трябва да се информира за липсващите данни от надписите на английски, руски, френски, сръбски, немски и т.н.

"За родните производители има определени изисквания към етикетите и опаковките на стоките, които те изнасят и продават в чужбина. По същия начин трябва да бъде и с внесените в България продукти. Те също трябва да отговарят на правилата у нас и потребителят да получава цялата информация на официалния език", обясниха от икономическото министерство.  

Паралелно с това има и друга идея - върху опаковките на българските стоки да се слага специален знак, от който да става ясно, че продуктът е родно производство. Засега обаче проектът е само в идейна фаза и работата тепърва предстои.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.