1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Евродепутати поискаха забрана на производството и продажбата на гъши дроб

Евродепутати поискаха забрана на производството и продажбата на гъши дроб

Страната ни може да бъде сериозно засегната, тъй като е вторият най-голям производител на продукта в Европа

Европейски депутати поискаха забрана на производството и продажбата на гъши дроб в Европейския съюз. Според български производители, страната ни може да бъде сериозно засегната, тъй като е вторият най-голям производител на продукта в Европа.

Италианският евродепутат Андреа Занони и седем негови колеги настояха за забраната. Те се мотивираха с факта, че милиони патици и гъски търпят мъчения, защото производството изисква птиците да се хранят насилствено посредством пневматични тръби по-често от нормалното. Често те са в малки клетки или с приковани крака, за да не могат да се движат.

В момента пет страни от ЕС произвеждат гъши дроб, като България е вторият най-голям производител в Европа след Франция. В сектора у нас работят над 5000 души, каза Димитър Белоречков, председател на съюза на птицевъдите, цитиран от БНР. По думите му, в страната птиците вече не живеят в клетки. Той прогнозира, че инициативата няма да бъде приета в Европейския парламент.

Явор Гечев от българския клон на международната фондация за защита на животните "Четири лапи" припомни, че България вече е преминала през подобна процедура по отношение производството на яйца от свободно отглеждани кокошки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.