1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Евродепутатите блокираха предложение за нови етикети със заблуждаваща формулировка

Евродепутатите блокираха предложение за нови етикети със заблуждаваща формулировка

Снимка:

Резолюцията беше приветствана и от потребителски групи

Членовете на Европейския парламент блокираха предложението на Еврокомисията за нови етикети, които да представят хранителни продукти като съдържащи по-малко мазнини, захар или сол, предаде EurActiv.

Планът на Брюксел щеше да позволи на хранителните компании да обявяват, че даден продукт съдържа например "15% по-малко захар". Според евродепутатите подобна формулировка би била заблуждаваща, защото ще изглежда по-здравословно вместо етикета за "намалено съдържание на захар".

Матиас Гроте, който председателства комисията за околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, приветства вота. Радвам се, че Европейският парламент защити интересите на потребителите, които се грижат за здравето си, за да могат да правят ясно сравнение при закупуването на храна, каза той.

Резолюцията беше приветствана и от потребителски групи, според които предложените промени може да накарат хората да мислят, че купуват по-здравословна храна. Според сегашните правила продуктите с етикет "намалено съдържание на захар" трябва да съдържат поне с 30% по-малко от съответната съставка в сравнение с подобни продукти.

Според FoodDrinkEurope, водеща индустриална асоциация, обаче блокирането на предложенията на Брюксел ще попречи на потребителите да се информират за хранителните подобрения в продуктите, пише "Дневник".

По думите на председателя й, Хесус Серафин Перес, вотът е "горчиво хапче" за производителите на храни, които доброволно са се опитали да преформулират продуктите си според вкуса на потребителите и очакванията за общественото здраве през следващите години.

Предложението на Еврокомисията за новото означение се отнасяше до 24 съществуващи формулиравки на етикетите за храни, като "без мазнини", "без захар" или "нискомаслени".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.