1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейската агенция по безопасност на храните обяви какаото и шоколада за полезни

Европейската агенция по безопасност на храните обяви какаото и шоколада за полезни

Консумацията им помага за подобряване на кръвообращението

Европейската агенция по безопасността на храните (EFSA) съобщи, че какаото на прах и тъмният шоколад са полезни за подобряването на кръвообращението.

На съобщението се позова най-големият производител на шоколад - швейцарската група "Бари Калбо", която снабдява големите компании като "Нестле" и "Хърши" с какао и други продукти за производството на кафявото лакомство, пише БТА.

Според европейския регулатор на храните консумацията на 10 г тъмен шоколад или еквивалентът му в какао, богато на флаваноли, помага на добрата циркулация на кръвта. Ако Европейската комисия одобри констатацията на агенцията, компанията "Бари Калбо" и нейните клиенти ще имат правото да рекламират здравословното въздействие на какаото върху опаковката на различни свои продукти, като шоколадови напитки, бисквити и др.

"Бари Калбо" са предоставили на EFSA клиничните си опити, при които фирмата е използвала специална технология, която запазва флаванолите в какаовите си продукти. При традиционното производство на шоколад повечето от тези ценни съставки се унищожават.

Уебсайтът на EFSA публикува заключение на научен екип, според който е очевидна причинно-следствената връзка между консумацията на какаовите флаваноли и поддържането на нормалното разширяване на кръвоносните съдове, което е решаващо за правилното кръвообращение.

Многобройни научни изследвания през последните години констатираха, че консумацията на шоколад има благотворното въздействие върху човешкото здраве. Миналогодишно проучване стигна до извода, че по този начин може да се намали рискът от болести на сърцето с една трета, припомня агенцията. Според друго шоколадът забавя стареенето.

Както всички знаят, шоколадът се произвежда от какао, което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, виреещо в Южна Америка. Theobroma означава "храна на боговете". В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през XVI век, въпреки че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.