1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Европейската комисия прие проект за по-ясни правила за диетичните храни

Европейската комисия прие проект за по-ясни правила за диетичните храни

Предложенията предвиждат по-добро обозначаване на храните за групите със специални хранителни нужди

Европейската комисия прие проект за по-ясни правила за диетичните храни, съобщи пресслужбата на институцията. Предложенията предвиждат по-добро обозначаване на храните за групите със специални хранителни нужди.

С предложените мерки се отменя понятието диетични храни. Според Еврокомисията неговото тълкуване е твърде различно в държавите членки, което предизвиква редица затруднения във вътрешния пазар. Заедно с това се предвижда да бъде премахната и директивата, която регулира правилата за диетичните храни. По този начин ще се намалят административните пречки и ще се постигне по-добра координация в общия европейски пазар.

Еврокомисията предлага да бъдат запазени правилата за етикетиране и обозначаване на съдържанието на продуктите за деца, на бебешките храни и на тези за потребителите със здравословни проблеми, но предвижда да бъде въведен общ списък за целия ЕС, в който да са посочени съставките им.

Благодарение на новото предложение потребителите ще могат по-лесно да сравняват хранителните продукти, защото храните, за които се отнася, ще се определят от еднакви правила във всички държави членки, заяви еврокомисарят по здравеопазването и потребителите Джон Дали. Премахването на правилата за диетичните храни, които вече не са нужни или са объркващи, ще допринесе за честната конкуренция между едни и същи продукти на пазара, допълни той.

Проектът ще бъде обсъден в Европейския парламент и в Съвета на ЕС. Ако те одобрят новите правила, предложението може да влезе в сила до края на 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.